Backup Outlook middels Safe PST Backup

By | februari 13, 2014

Wanneer u gebruik maakt van Microsoft Outlook dan kunt u eenvoudig met het gratis te downloaden Safe PST Backup Outlook, automatische back-ups van Microsoft Outlook laten maken. Microsoft Outlook slaat alle gegevens op in zogenaamde pst-bestanden (Personal STore), hierin staan al uw e-mailberichten, bijlagen, contactpersonen, afspraken en taken. Normaliter is het niet mogelijk om een back-up van Outlook te back-uppen als de mail-cliënt zelf is geopend, reguliere back-up software werkt dan ook vaak met zogenaamde schaduwkopieën van de pst-bestanden.

Het grootste nadeel hiervan is dat er op deze manier nooit een actuele back-up gemaakt kan worden zoals Microsoft Outlook in gebruik is. De ontwikkelaars van Safe PST Backup Outlook hebben hier iets op gevonden waardoor het ook mogelijk is om automatische back-ups te maken wanneer Microsoft Outlook in gebruik is. Safe PST Backup Outlook maakt gebruik van incrementele back-ups, waardoor de eerste keer een volledige back-up wordt gemaakt en alle daaropvolgende keren enkel en alleen van de wijzigingen in de pst-bestanden van Microsoft Outlook.

Safe PST Backup Outlook kan geheel gratis via deze website worden gedownload, verderop in dit artikel leest u hoe u deze gratis software kunt gebruiken om een back-up te maken van Microsoft Outlook. Wanneer u vragen heeft over het maken van een back-up van Microsoft Outlook of tegen problemen aanloopt verwijzen wij u graag door naar het PC Web Plus, op dit computerforum is een speciaal sub-forum voor vragen en advies over het maken van back-ups. Hiervoor kunt u terecht bij: Backup, Images & Data Recovery / Gegevensherstel.
Backup Outlook middels Safe PST Backup

Backup Outlook middels Safe PST Backup

De installatie Safe PST Backup Outlook is in enkele muisklikken gereed en vereist geen ingewikkelde configuratie, voor de beginnende computergebruikers zeker een aanrader. Het programma Safe PST Backup Outlook is compatibel met Windows XP en hoger (tot en met Windows 8.1) en ondersteunt alle versie van Microsoft Outlook vanaf 2002. Zodra Safe PST Backup Outlook is opgestart nestelt het programma zich op de taakbalk van Windows bij de system-tray vanwaar u het programma tevens kunt bedienen. U hoeft nu enkel en alleen de doellocatie op te geven, dit doet u bij Backup destination folder.

Het is verstandig om een andere locatie te kiezen dan waar de pst-bestanden standaard door Microsoft Outlook zijn opgeslagen. Tevens is het sowieso altijd raadzaam om back-ups nooit op de systeemschijf van Windows of een andere partitie van dezelfde schijf op te slaan. Want als de harde schijf of Windows crasht dan heeft u niets aan de back-up die op deze locatie aanwezig is. Om een back-up te starten van Safe PST Backup Outlook hoeft u enkel maar de knop Start Backup te drukken.

De eerste keer kan het aanmaken het aanmaken van een back-up van de pst-bestanden enige tijd in beslag nemen, wat natuurlijk ook afhankelijk is van de grote van de pst-bestanden. Alle volgende incrementele back-ups zullen sneller worden aangemaakt. Wanneer u alleen handmatige back-ups wenst te maken, klik dan op de knop Options en selecteer het tabblad Schedule. Klik hier de optie Manually aan waarna u de gewenste back-up frequentie kunt aangeven. Dat kan bijvoorbeeld elk uur, dagelijks, wekelijks en maandelijks zijn, waarbij u afhankelijk van de keuze meer specifieke tijdstippen kunt aangeven.

Backup Outlook middels Safe PST Backup

Backup Outlook terug plaatsen

Safe PST Backup Outlook zal alle aangemaakte back-ups standaard in het pst-formaat opslaan, hierdoor kan eigenlijk ieder versie van Microsoft Outlook overweg met de ze backu-ups. In principe volstaat het dus eigenlijk om het gebackupte pst-bestand vanuit de backuplocatie van Safe PST Backup Outlook te kopiëren naar de locatie waarnaar Outlook verwijst. Dit is eigenlijk de aanbevolen methode als het originele pst-bestand bijvoorbeeld corrupt is geraakt en niet meer uitgelezen kan worden door Microsoft Outlook.