Malwarebytes Anti-Malware 2.0 review

Aanstaande maandag staat de officiële release van Malwarebytes Anti-Malware 2.0 (MBAM) gepland, en in vergelijking met de voorgaande versie is er veel veranderd. Naast de geheel vernieuwde gebruikersinterface is versie 2.0 standaard voorzien van de Anti-Rootkit functionaliteit en is de Chameleon-driver geheel in Malwarebytes Anti-Malware geïntegreerd die onder andere verantwoordelijk is voor de zelfbescherming van het programma.

Ook de real-time bescherming die de betaalde versie biedt is flink verbeterd, onder andere de module voor het blokkeren van malafide websites en domeinen is nog krachtiger dan voorheen. Maar ook de detectie op zogenaamde “Potentieel Ongewenste Software” is geoptimaliseerd. Net zoals in de voorgaande versie kunt u met Malwarebytes Anti-Malware 2.0, 14 dagen gratis gebruik maken van de proefversie waarna u terug kunt schakelen naar de gratis versie.

Voorheen was de betaalde versie van Malwarebytes Anti-Malware gebaseerd op een zogenaamde lifetime-licentie en dat betekende dat dit maar een eenmalige uitgave was. Echter heeft Malwarebytes met de officiële release van Malwarebytes Anti-Malware 2.0 ook het licentiemodel aangepast, de prijs is echter nog wel hetzelfde maar zal een jaarlicentie worden die op drie computers gebruikt kan worden. De huidige lifetime-licenties zullen gewoon lifetime blijven, dus indien u reeds in het bezit bent van een licentie zal deze als lifetime-licentie worden omgezet naar Malwarebytes Anti-Malware 2.0. Mocht u nog geen licentie hebben dan kunt u deze nu nog wel via de webshop van Malwarebytes bestellen.

Malwarebytes Anti-Malware 2.0 review

Malwarebytes Anti-Malware 2.0 review

De voornaamste verandering is natuurlijk de geheel vernieuwde gebruikersinterface van Malwarebytes Anti-Malware 2.0, en qua gebruikersvriendelijkheid is er veel vooruitgang geboekt. Via het “Dashboard” ziet u in één oogopslag de status en of uw systeem volledig is beschermd. Vanuit het dashboard kunt u direct een bedreigingsscan uitvoeren, voorheen was dit de snelle scan. Ook kunt u direct vanuit dit scherm een handmatige update uitvoeren, bij de betaalde versie worden de updates automatisch geïnstalleerd.

Net zoals de voorgaande versie is deze beveiligingssoftware geheel gratis te gebruiken, maar is er ook een betaalde versie Malwarebytes Anti-Malware Premium die real-time bescherming biedt. Echter is het nog steeds een aanvullende malwarescanner en geen vervanging van uw primaire beveiligingssoftware zoals een virusscanner en of internet security pakket.

Mocht u vragen hebben omtrent de nieuwe versie van Malwarebytes Anti-Malware dan is er op het computerforum van PC Web Plus een speciaal Nederlandstalig ondersteuningsforum beschikbaar waar u met problemen en of vragen terecht kunt. Via de onderstaande afbeelding kunt u direct naar het forum voor Malwarebytes Anti-Malware waar u uw vraag kunt voorleggen aan de eindgebruikers maar ook de security specialisten aldaar.

Malwarebytes Anti-Malware forum

Scanopties

Met de gratis versie van Malwarebytes Anti-Malware zijn er twee scanmogelijkheden, namelijk de Bedreigingsscan en de Aangepaste scan de Hyper Scan is alleen beschikbaar in de premium versie. De bedreigingsscan is eigenlijk de snelle scan en controleert onder andere de in het geheugen geladen processen, veelvoorkomende startup locaties van malware, bestanden en mappen die door malware zelf worden aangemaakt maar ook het register op wijzigingen die door malware zijn aangebracht. Tevens zal er een heuristische controle uitgevoerd worden die de computer op nieuwe en onbekende malware scant.

Middels de Aangepaste scan kunt u zelf bepalen welke delen van het systeem worden gescand, geheel nieuw is de mogelijk naar het scannen van eventueel aanwezige rootkits. Deze optie staat echter na de installatie niet standaard aangevinkt, en via de eerder beschreven bedreigingsscan wordt er dan ook geen rootkit-scan uitgevoerd, en daarvoor dient de aangepaste scan gekozen te worden. Verder is het nu ook mogelijk om bij bepaalde partities en harde schijven op map-niveau aan te geven wat er gescand moet worden. Aanvullend kan er aangegeven worden hoe Malwarebytes Anti-Malware Potentieel Ongewenste Programma’s (POP) en Potentieel Ongewenste Aanpassingen (POA) dient te detecteren, standaard staat dit ingesteld op “behandel detecties als malware”.

Malwarebytes Anti-Malware 2.0 aangepaste scan

Instellingen & historie

Qua instellingen is er bij Malwarebytes Anti-Malware 2.0 niet veel gewijzigd afgezien de nieuwe indeling, alleen de melding bij de gratis versie dat de database verouderd is zal ieder dag worden getoond en niet meer na zeven dagen zoals voorheen. Bij de premium versie zal er dagelijks na de update een bedreigingsscan worden uitgevoerd en dit is eigenlijk een zogenaamde opstartscan. Wanneer u dit niet wenst te gebruiken kan dat de taak voor het uitvoeren van de bedreigingsscan bij Instellingen > Geautomatiseerde taken verwijderd worden.

Bij zowel de gratis als de premium versie staat de optie voor het versturen van Statistische data standaard ingeschakeld, middels deze functie worden er anoniem gegevens verstuurd naar Malwarebytes. Denk hierbij aan informatie over gedetecteerde malware, maar ook bestandskenmerken van mogelijk potentieel schadelijke software. Zodra deze optie is ingeschakeld helpt u eigenlijk mee aan de doorontwikkeling maar ook de uiteindelijke bescherming die Malwarebytes Anti-Malware 2.0 biedt.

In de nieuwe versie is de quarantaine functie ondergebracht onder de optie historie waar u tevens de programmalogboeken kunt terug vinden waarin informatie is opgeslagen over de uitgevoerde scans, en in de premium versie de informatie van de real-time bescherming, geblokkeerde dreigingen en IP-adressen en domeinen.

Conclusie Malwarebytes Anti-Malware 2.0

Ondanks de licentiewijziging van Malwarebytes blijft de premium versie zeker een aanrader om naast uw primaire beveiligingssoftware te gebruiken, en € 22,31 voor één jaar voor drie computers is natuurlijk een zeer scherpe prijs in vergelijking met andere gelijkwaardige beveiligingssoftware. Met de huidige online dreigingen is een sterke beveiliging natuurlijk geen overbodige luxe, en met de voorgaande versie heeft Malwarebytes al aangetoond dat het een prima aanvulling is op de bestaande beveiligingssoftware, en dat is middels Malwarebytes Anti-Malware 2.0 nog eens sterk verbeterd.

Over de gratis versie ook niets meer dan lof, het programma doet immers wat het moet doen en dat is het opsporen en verwijderen van malware waar andere beveiligingspakketten hebben verzaakt. En dat is dan eigenlijk ook de corebusiness van Malwarebytes, en vandaar dat de gratis versie op anti-malware forums een populair programma is met betrekking tot de bestrijding van malware.

Zowel de gratis als de premium versie Malwarebytes Anti-Malware 2.0 blinken uit in de detectie op malware, en gebruiken dezelfde database met malwaredefinities. Enkel en alleen de premium versie biedt real-time bescherming.