Systeemherstel Windows 8

By | februari 15, 2014

De systeemherstelfunctie van Windows 8 is een zeer handig hulpmiddel bij problemen,en dergelijke systeemherstelpunten worden in bepaalde situaties automatisch aangemaakt, zoals bijvoorbeeld bij het installeren en of verwijderen van software, maar ook bijvoorbeeld wanneer er updates van Windows worden geïnstalleerd. Daarnaast kunt u zelf ook handmatig systeemherstelpunten aanmaken. Middels het systeemherstel van Windows 8 kunt u op een eenvoudige manier uw computer herstellen als er bepaalde problemen zijn ontstaan in Windows of geïnstalleerde software.

Echter is het in bepaalde situaties niet aan te raden om systeemherstel te gebruiken, hieronder een beknopt overzicht van situaties waarin “Systeemherstel Windows 8” geen uitkomst zal bieden.

  • Gebruik systeemherstel nooit wanneer er sprake is van een virussen, malware of andere kwaadaardige software.
  • In het geval van virusinfecties zullen vaak ook de systeemherstelpunten geïnfecteerd zijn.
  • Het gebruik van systeemherstel bij malware zal alleen de laadpunten in het register verwijderen en de bestanden.
  • Ook bij Windows Update problemen is het niet aan te raden om direct naar systeemherstel te grijpen.

De functionaliteit “Systeemherstel Windows 8” werkt geheel hetzelfde als in de voorgaande versies van Windows. En systeemherstel in Windows 8 kunt u via diverse manieren bereiken en één van de mogelijkheden is via het configuratiescherm, bij Herstel en vervolgens Systeemherstel starten. Een andere mogelijkheid is om systeemherstel in Windows 8 via de Charmbar bij Instellingen te openen. Klik of veeg hiervoor aan de linkerkant op uw scherm waardoor de “Charmbar” verschijnt en klik vervolgens Zoeken en Instellingen, en type in het zoekvak Herstel. Vervolgens krijgt u alle opties van “Systeemherstel Windows 8” te zien, zie onderstaande afbeelding.

Systeemherstel Windows 8

Systeemherstel Windows 8

Op de bovenstaande afbeeldingen ziet u diverse optie van “Systeemherstel Windows 8” en middels de optie herstel en vervolgens Systeemherstel starten kunt u uw computer herstellen naar een eerder toestand. Systeemherstel zal geen invloed hebben op uw documenten, foto’s of andere persoonlijke bestanden. Echter zal recent geïnstalleerde software en andere programmatuur wel ongedaan worden gemaakt.

Klik in het beginscherm van Systeemherstel in Windows 8 op Volgende waarna u een overzicht van de aanwezige systeemherstelpunten krijgt te zien. Deze zijn allemaal op datum gerangschikt en voorzien van een omschrijving. Oudere systeemherstelpunten worden automatisch verwijderd, en de hoeveelheid aan beschikbare herstelmomenten is afhankelijk van de toegekende ruimte voor systeemherstel. Op de onderstaande afbeelding ziet u dat er in onze situatie drie herstelpunten aanwezig zijn, waarbij de datum, beschrijving het het Type staan vermeld.

Systeemherstel Windows 8 overzicht

Zodra u eenmaal op één van de systeemherstelpunten klikt kunt u een overzicht krijgen van geïnstalleerde software en updates van Windows wat door systeemherstel ongedaan zal worden gemaakt. Klik hiervoor op de knop “Zoeken naar programma’s die worden beïnvloed” Echter kunt u deze na het gebruik van systeemherstel weer installeren, net zoals de updates van Windows die eventueel worden verwijderd. Wanneer systeemherstel is gestart zal de computer opnieuw opgestart worden om de toestand van de computer naar een bepaalde datum terug te plaatsen.

Systeemherstelpunt maken

Systeemherstel in Windows 8 maakt automatisch systeemherstelpunten aan, zoals bij het installeren en of verwijderen van software en het installeren van Windows Updates. Echter kunt u ook handmatig systeemherstelpunten aanmaken, bijvoorbeeld als u handmatig wijzigingen aan het systeem toebrengt. Op deze manier kunt u bij eventuele problemen snel terug keren naar door voorgaande situatie van Windows.

Klik of veeg hiervoor aan de linkerkant op uw scherm waardoor de “Charmbar” verschijnt en klik vervolgens Zoeken en Instellingen, en type in het zoekvak Herstel. Vervolgens krijgt u alle opties van “Systeemherstel Windows 8” te zien en klik hier op Een herstelpunt maken. Het scherm “Systeemeigenschappen” van Windows zal nu worden geopend, klik hier op de knop maken om een nieuw systeemherstelpunt van Windows 8 aan te maken.

Systeemherstelpunt Windows 8 maken

In het scherm Systeembeveiliging kunt u een beschrijving opgeven voor het systeemherstelpunt wat zal worden aangemaakt. Klik vervolgens op de knop Maken zodra dit gereed is krijgt u de melding “Het herstelpunt is gemaakt” en klik hier vervolgens op OK. Het venster Systeemeigenschappen kunt u daarna sluiten.

Problemen met systeemherstel Windows 8

Wanneer de problemen met de computer zo ernstig zijn kan het voorkomen dat zelfs systeemherstel niet meer werkt, in dit geval is de enige optie om systeemherstel via de recovery DVD van Windows te starten. Wanneer ook dit niet blijk te werken dan verwijzen wij u graag door naar PC Web Plus, op dit computerforum kunt u uw probleem in het Windows 8 forum voorleggen waarna u persoonlijke hulp en ondersteuning krijgt.

Gebruikte zoektermen:

  • Systeem Herstellen Naar Eerdere Datum