Back-up maken van belangrijke bestanden

By | februari 13, 2014


Het met enige regelmaat maken van goede back-ups is natuurlijk ontzettend belangrijk, maar kan ook een lastige klus zijn en daarom wordt dit vaak verwaarloosd of gewoonweg vergeten. Er zijn heel veel verschillende manieren zelfs Windows heeft standaard een back-up mogelijkheid, maar er zijn natuurlijk betere alternatieven zowel gratis als betaald. In dit artikel bespreken we de betaalde versie van Acronis True Image, hiervan is tevens een gratis variant. Wanneer u gebruik maakt van een Wester Digital harde schijf kunt u het gratis te downloaden Acronis True Image WD Edition gebruiken, en bij een Maxtor of Seagate harde schijf kunt u gebruik maken van Seagate DiscWizard. Beide programma’s zijn gebaseerd of de software van Acronis en bieden alle mogelijkheden voor het maken van een back-up van uw belangrijke bestanden.

Zoals reeds beschreven is het maken van een back-up natuurlijk erg belangrijk en eigenlijk ook een must, want niets is zo vervelend als u uw belangrijke gegevens kwijt raakt. De meest voorkomende oorzaken zijn dan ook een fysiek falende harde-schijf, het onbedoeld verwijderen van bestanden, een cleaner die iets te rigoureus aan het werk is geweest, malware infecties die bestanden verwijderen en of verminken, en niet geheel onbelangrijk diefstal en fysieke schade door stroomstoringen en of brand. Het maken van een goede back-up kan daarom een lastige klus zijn. U moet immer bepalen welke bestanden u wilt back-uppen, waar deze naartoe worden weggeschreven en hoe vaak u een back-up wilt gaan maken.

Back-up maken

Back-up maken van belangrijke bestanden

Bij het maken van back-ups – en dat geldt vrijwel voor ieder programma kunt u kiezen uit een aantal verschillende back-upmogelijkheden; incrementeel, differentieel en volledig. We zullen deze drie vormen van het maken van een back-up even apart toelichten.

Volledige back-up maken

Bij een volledige back-up worden alle bestanden op uw computer geback-upt, ongeacht wanneer ze zijn gewijzigd. Bij iedere volledige back-up zal de totale omvang van het back-upbestand toenemen, dit gebeurd immers doordat alle bestanden er telkens opnieuw in worden opgenomen. Deze back-up methode zal daardoor erg veel schijfruimte in beslag nemen.

Differentiele back-up maken

Bij een differentiële back-up worden alleen bestanden geback-upt die zijn gewijzigd sinds de laatste keer dat er een volledige back-up is gemaakt. Deze back-up methode wordt daardoor sneller uitgevoerd, doordat er immers alleen gewijzigde bestanden worden geback-upt. Hoe meer afzonderlijke differentiële back-ups u echter aanmaakt, des de groter de kans dat de totale back-up groter wordt dan één enkele volledige back-up, dit omdat telkens alle gewijzigde bestanden naast de oorspronkelijke volledige back-up zullen worden geplaatst.

Incrementele back-up maken

Bij een incrementele back-up worden echter enkel en alleen de laatst gewijzigde bestanden sinds de laatste incrementele of volledige back-up weggeschreven. Het grootste verschil met een differentiële back-up is dat deze back-up sneller zal wordt weggeschreven, doordat er telkens maar kleine hoeveelheid aan gegevens zullen worden geback-upt. Nadeel is echter wel dat het herstellen van een back-up op deze weer meer tijd in beslag neemt, alle incrementele back-ups van de gehele back-upset moeten worden gecontroleerd voor het herstellen van de data.

Advies en hulp bij een back-up maken

Voor persoonlijk advies en hulp bij het maken van back-ups verwijzen wij u graag door naar PC Web Plus, op dit computerforum is er een speciaal sub-forum voor vragen en advies bij het maken van een back-up, het aanmaken van gehele images van de Windows installatie. Hiervoor kunt u terecht bij het forum Backup, Images & Data Recovery / Gegevensherstel.