CCleaner gratis downloaden en gebruiken

CCleaner van Piriform is één van de meest gebruikte en bekendste programma om flink de bezem door Windows te halen. Middels CCleaner kunt u dan ook heel eenvoudig uw computer opschonen, zodat allerlei tijdelijke internetbestanden van Internet Explorer, Opera, Firefox, Google Chrome en Safari zoals de browsergeschiedenis, cookies verwijderd worden. Maar ook tijdelijke bestanden van Windows zelf, en ongebruikte en of achtergebleven items in het register kunt u met CCleaner eenvoudig verwijderen.

Ook heeft CCleaner de optie om de MRU-lijsten op te schonen, dit zijn de lijsten met informatie over de laatst geopende bestanden bijvoorbeeld. Ook is er een optie om bestanden veilig van de harde schijf te wissen (secure file deletion), met deze optie worden de bestanden meerdere malen overschreven waardoor ze niet (gemakkelijk) zonder speciale programmatuur teruggevonden kunnen worden. Deze optie kan ook gebruikt worden om gehele harde schijven te wissen, echter is dit bij grotere harde schijven een tijdrovende klus wat echter natuurlijk wel afhankelijk is van de hoeveelheid opgeslagen gegevens.

Verder is CCleaner ook nog uitgerust met een aantal handige tools om bijvoorbeeld software mee te deïnstalleren, het startmenu aan te passen en een functie voor het zoeken naar dubbele bestanden op uw computer. Maar ook het verwijderen van oude systeemherstelpunten van Windows is mogelijk en het beheren van programma’s die automatisch met Windows opstarten.

CCleaner gratis downloaden en gebruiken

CCleaner gratis downloaden en gebruiken

Middels de onderstaande downloadknop kunt u CCleaner gratis downloaden, middels deze directe link beschikt u altijd over de meest recente versie van CCleaner. Deze gratis versie beschikt echter niet over een automatische updatefunctie, hiervoor heeft u de betaalde versie van CCleaner nodig.

CCleaner downloaden

Naast de gratis versie van CCleaner is er ook nog CCleaner Professional wat voor € 19,95 via de webshop van Piriform is aan te kopen. Het grootste verschil met de gratis versie zit hem in de automatische updates en de officiële ondersteuning

Computer opschonen met CCleaner

Zodra CCleaner is geïnstalleerd kunt u direct uw computer opschonen, hiervoor kunt u eerst een zogenaamde analyse laten uitvoeren. Zodra dit gereed is krijgt u een overzicht van de items te zien die verwijderd gaan worden wanneer u op de knop Schoonmaken klikt. Voordat het proces van het verwijderen wordt gestart krijgt u nog een waarschuwing te zien, waarbij er wordt gevraagd of u zeker weet dat u door wilt gaan. Wanneer u bij deze melding een vinkje plaatst bij de optie “Dit bericht voortaan niet meer weergeven” zal dit scherm niet meer verschijnen. CCleaner maakt echter niet automatisch een systeemherstelpunt aan.

Register opschonen met CCleaner

Het opschonen van het register is natuurlijk iets wat niet geheel zonder risico is, en juist bij deze functionaliteit van CCleaner raden wij zeker aan vooraf een systeemherstelpunt aan te maken, of een complete back-up van uw Windows installatie. Bij het opschonen van het register zal er door CCleaner wel gevraagd worden om alle wijzigingen die aangebracht worden op te slaan in een back-up bestand voor het register, deze zal onder een vergelijkbare naam als (cc_20140218_113950.reg) worden opgeslagen. Een dergelijke back-up kunt u terugplaatsen door er met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor de optie Samenvoegen.

CCleaner register opschonen

CCleaner Functies

Zoals reeds eerder beschreven beschikt CCleaner ook over diverse handige extra functies die terug te vinden zijn onder Gereedschap, vanuit dit scherm kunt u onder andere software deïnstalleren. Dit werkt in principe identiek aan de softwarelijst van Windows wat u via het configuratiescherm bij Programma’s en Onderdelen kunt vinden.

Bij de optie Opstarten kunt u de programma’s die automatisch met Windows opstarten beheren, maar ook de browserextensies, plug-ins en add-ons van Internet Explorer, Opera, Firefox, Google Chrome en Safari. Ook kunt u hier een overzicht van de geplande taken raadplegen en items in het contextmenu (rechtermuisknop-menu) van Windows beheren.

Middels de bestandszoeker kunt u uw computer laten controleren op de aanwezigheid van dubbele bestanden, in het geval dat u extra schijfruimte wilt vrijmaken kan het verwijderen van dubbele bestanden via CCleaner die veel ruimte in beslag nemen en erg handige optie zijn.

Ook is het mogelijk om het CCleaner handmatig bepaalde systeemherstelpunten van Windows te verwijderen, in geval een bepaald systeemherstelpunt bijvoorbeeld niet werkt of problemen bevat of geïnfecteerd is kunt u deze heel simpel laten verwijderen. Het is echter niet mogelijk om nieuwe systeemherstelpunten aan te maken.

Middels de gegevenswisser kunt u bijvoorbeeld de vrije schijfruimte laten overschrijven zodat het terug halen van bestanden en stuk moeilijker wordt gemaakt. Ook het wissen en laten overschrijven van complete harde schijven of bijvoorbeeld een USB-stick is met deze optie mogelijk.

CCleaner-bestandszoeker CCleaner-gegevenswisser CCleaner-opstarten CCleaner-software CCleaner-systeemherstel