Gratis software – Veilig gratis software downloaden

By | februari 16, 2014

Voor Windows is zeer veel gratis software beschikbaar en te downloaden maar hier zit helaas ook een keerzijde aan. Gratis software is soms helemaal niet zo gratis als het lijkt, en daar betaald u uiteindelijk als eindgebruiker dan de nadelige prijs voor. Denk bijvoorbeeld aan gratis software wat gebaseerd is op een fremium model waarbij u continu zogenaamde “Nag Screens” te zien krijgt om de bepaalde versie aan te kopen. Maar ook gratis software wat gebundeld is met optionele al dan niet gesponsorde software waarbij er bijvoorbeeld een extra toolbar wordt geïnstalleerd of ongevraagd uw startpagina van uw browser wordt aangepast.

Gratis software is vaak dus is in de basis helemaal niet zo gratis als het op het eerste gezicht lijkt, in de meeste gevallen zit er dus wel degelijk een verdienmodel achter gratis te downloaden software. Niet geheel vreemd natuurlijk aangezien de kosten van het beschikbaar stellen van de gratis software ergens mee bekostigd dient te worden. De meeste softwarefabrikanten gaan hier efficiënt mee om, maar er zijn ook bedrijven die hier groots gebruik van maken en veel geld verdienen aan het aanbieden van gratis software, en vaak zijn dat niet de bedrijven die zelf de software ontwikkelen maar enkel als download aanbieden.

Bij gratis software downloaden is het ook van cruciaal belang dat u weet wat u nu precies download en wat er vervolgens geïnstalleerd gaat worden, en of er geen welbekende “addertjes” onder het gras zitten. Degelijke informatie staat over het algemeen in de EULA (End User License Agreement) van de software vermeld, maar weinig gebruikers zullen deze hele lap tekst doorlezen voor het installeren van de software, en daarmee op voorhand niet weten of er soms ongevraagd extra (gesponsorde) software automatisch geïnstalleerd zal worden. In dit artikel leest u meer informatie over gratis software en waar u op dient te letten.

Gratis software - Veilig gratis software downloaden

Gratis software – Veilig gratis software downloaden

Zoals reeds vermeld is een stukje bewustwording bij gratis software downloaden wel van toepassing, dit om niet voor verassingen komen te staan na de installatie als ineens blijkt dat allerlei adware en andere ongewenste software op de computer is geïnstalleerd. Over het algemeen kunnen we dan ook wel stellen dat downloadsites die gratis software aanbieden vooral de oorzaak zijn van de verspreiding van aangepaste installatiebestanden die niet enkel en alleen de software installeren waarnaar u op zoek was. Hieronder enkele voorbeelden van downloadsites die aangepaste gratis software aanbied.

 • Cnet oftewel (download.com) in wellicht de meest bekende website voor gratis software.
 • Softonic is tevens een bekende downloadsite die heel veel gratis software met eigen installatiebestand verspreid.
 • Minder bekende downloadsites zijn Portalux, Download366 en vergelijkbare websites.

Veel van dergelijke websites adverteren op Google via (AdWords) en bieden op deze manier gratis software aan en doordat deze bovenaan de Google-resultaten verschijnen is de kans dat u één dit soort links eerder aanklikt dan de officiële downloadlocatie reëel gezien best wel groot. Hieronder leest u overzicht met tips en adviezen omtrent veilig gratis software downloaden.

 • Download nooit gratis software de eerder genoemde downloadsites.
 • Download software bij voorkeur niet via Torrent, P2P (peer-to-peer) netwerken en Nieuwsgroepen.
 • Download gratis software altijd van de officiële website van de ontwikkelaar of fabrikant.
 • Kleine bestanden van ongeveer enkele honderden kB’s duiden vaak op een aangepast installatiebestand.
 • Download gratis software nooit via gesponsorde links in de zoekresultaten van Google,.
 • In de zoekresultaten staan downloadsites die aangepaste installatiebestanden aanbieden vaak hoog in Google.
 • Wanneer software enkel via bepaalde websites is te downloaden gebruik dan altijd de aangepaste installatiemethode.
 • Ook software aangeboden via officiële websites kunnen gebundeld zijn met optionele software.

Gratis-software-download.com Gratis-software-softonic

Op de bovenstaande twee afbeeldingen ziet een voorbeeld van een installatiebestand van zowel Cnet (download.com) en Softonic die gebundeld zijn met extra c.q. optionele software wat over het algemeen allemaal onder de categorie potentieel ongewenste software (PUP) valt. Dit soort installatiebestanden van gratis software kunt u beter niet gebruiken en de software van de officiële website downloaden.