MBAM – Malwarebytes Anti-Malware

Malwarebytes Anti-Malware ook wel bekend als MBAM is één van de meest gebruikte en populairste gratis malware-scanners die te gebruiken is als een zogenaamde (second opinion) scanner en voor het verwijderen van rootkits, trojaanse paarden en alle andere vormen van malware en potentieel ongewenste software PUP’s. Naast de gratis versie van MBAM is er ook nog een betaalde versie, Malwarebytes Anti-Malware Pro biedt echter real-time bescherming waarbij het preventief schadelijke websites en domeinen blokkeert en voorkomt dat malware op uw computer uitgevoerd kan worden.

Zowel de gratis als de betaalde versie van MBAM is bedoeld als aanvullende malware-scanner, en dit betekent concreet dat het programma bedoeld is om naast uw gebruikte virusscanner of internet security pakket te gebruiken en niet als primaire beveiligingssoftware. MBAM is namelijk geen volledige virusscanner c.q. beveiligingspakket.

Vooral op het gebied van het detecteren van nieuwe (zero-day) malware scoort Malwarebytes Anti-Malware erg goed, hierdoor wordt MBAM ook zeer veel gebruikt en geadviseerd op forums bij de bestrijding van malware, adware en ongewenste software. Verderop in het artikel leest u meer informatie over het gebruik van MBAM. Voor vragen en of problemen verwijzen wij u graag door naar het computerforum van PC Web Plus, hier is een speciaal sub-forum voor vragen en problemen over Malwarebytes Anti-Malware (forum).

MBAM - Malwarebytes Anti-Malware

MBAM – Malwarebytes Anti-Malware

De gratis versie van MBAM biedt natuurlijk geen real-time bescherming en is enkel en alleen te gebruiken om handmatig de computer te scannen. Wanneer u voor de eerste keer gebruik maakt van Malwarebytes Anti-Malware kunt u wel 14 dagen gratis gebruik maken van de betaalde versie inclusief de real-time beveiliging. Wanneer de probeerversie is verlopen kunt u direct terugkeren naar de gratis versie die u gewoon kunt blijven gebruiken om periodiek uw computer te controleren.

Via de onderstaande downloadknop kunt u Malwarebytes downloaden, dit is de directe downloadlink zodat u altijd over de meest recente versie van MBAM beschikt.

Malwarebytes Downloaden

Het installeren van Malwarebytes Anti-Malware is heel eenvoudig, voor meer informatie kunt u deze installatiehandleiding van MBAM raadplegen. Na de installatie zal er automatisch een update worden uitgevoerd van de malwaredefinities. Voor het scannen is het belangrijk om altijd een update uit te voeren, bij de gratis versie dient dit handmatig te gebeuren, al geeft de gratis versie van MBAM na zeven dagen wel een melding dat de database verouderd is als het programma wordt opgestart. Bij de betaalde versies worden de updates dagelijks meerdere malen automatisch gedownload.

Malwarebytes Anti-Malware beschikt over drie mogelijkheden voor het scannen, de snelle scan is bedoeld als eerste (snelle) controle. Zodra er middels deze scan kwaadaardige items zijn zult u vaak zien dat standaard niet alles automatisch geselecteerd zal zijn voor verwijdering. Vooral bij de aanwezigheid van PUP’s (Potentially Unwanted Programs) zijn deze niet aangevinkt, om alles in één keer te kunnen verwijderen klikt u met de rechtermuisknop op één van de items en kiest u de optie Selecteer alle objecten.

MBAM - Malwarebytes Anti-Malware

Malwarebytes Anti-Malware vraag & antwoord

Wanneer u vragen heeft over MBAM, of over gedetecteerde items en de aanwezigheid van malware, adware en andere ongewenste software kunt u terecht op het forum van PC Web Plus. Hier is een speciaal sub-forum voor vragen en problemen over Malwarebytes Anti-Malware (forum).