PC Samenstellen (Informatie over een computer samenstellen)

Bij een nieuwe computer samenstellen oftewel een PC Samenstellen is het in de eerste plaats van cruciaal belang dat de juiste hardware-componenten bij elkaar worden gezocht, en dit vergt wel enige kennis van de beschikbare hardware. Zelf een PC samenstellen betekent natuurlijk echter niet dat u de nieuwe computer ook zelf in elkaar dient te zetten, u kunt uw samenstelling namelijk geheel laten assembleren door de winkel waar u de nieuwe computer wilt gaan aankopen. In vergelijking met kant-en-klare systemen heeft zelf een PC samenstellen vele voordelen, u bent immers geheel vrij in de keuze van de hardware-componenten en bent u niet afhankelijk van een basis-configuratie waarbij u maar in beperkte mate wijzigingen kunt aanbrengen.

  • Zelf een PC samenstellen kan in de eerste plaats goedkoper zijn dan een kant-en-klare computer.
  • U kunt uw budget voor een nieuwe computer optimaal benutten waardoor u niet gebonden bent aan een vaste prijs.
  • U bepaald zelf de keuze van de hardware-componenten en kunt hierdoor geld besparen.
  • Middels een eigen PC samenstellen kunt u bijvoorbeeld onderdelen uit uw vorige computer hergebruiken.
  • Een eigen PC samenstellen heeft ook als voordeel dat u de hardware op het uiteindelijke gebruikt afstemt.

Advies bij een PC Samenstellen

Wellicht zijn veel computergebruikers van mening dat zelf een PC samenstellen niet eenvoudig is en enkel voorbehouden is aan hardware-specialisten en doorgewinterde computergebruikers. Maar niets is minder waar en ook als beginnende computergebruiker kunt u natuurlijk heel eenvoudig zelf een eigen PC samenstellen, die geheel aan uw wensen voldoet en op maat is gemaakt voor het uiteindelijke gebruik. Voor advies en hulp bij het samenstellen van een nieuwe computer kunt u bijvoorbeeld terecht op het computerforum van PC Web Plus. Hier kunt u geheel gratis en vrijblijvend advies krijgen omtrent de aankoop van een nieuwe computer.

PC Samenstellen

Zelf een PC Samenstellen

Hoewel het natuurlijk gemakkelijker is om een kant-en-klaar merk-systeem van bijvoorbeeld Dell of HP aan te kopen loont het zeker om alle winkelprijzen met elkaar te vergelijken en tevens te kijken wat u kunt besparen bij het zelf samenstellen van een computer. Hiermee bespaar je zomaar enkele honderden euro’s, en zeker middels het zelf samenstellen van een nieuwe computer bent u vaak aanzienlijk goedkoper uit.

Natuurlijk hoeft u soms ook niet alles nieuw te kopen. Wellicht kunt u nog onderdelen zoals een harde schijf, solid state drive, optische drive of andere hardware gewoon hergebruiken uit uw oude computer. De onderstaande informatie is dan ook richtlijn die u kunt hanteren bij het zelf samenstellen van een nieuwe computer. Wij zijn hier enkel van de basis-informatie uitgegaan waarbij we enkel de belangrijkste en essentiƫle hardware-componenten van de computer toelichten. Voor uitgebreide informatie en of advies verwijzen wij u graag door naar PC Web Plus waar de hardware-specialisten aldaar u van persoonlijk advies kunnen voorzien.

De processor (CPU)

Bij het samenstellen van de computer is de processor (cpu) het belangrijkste onderdeel en bepaald voor een groot deel de rekenkracht. Voor de keuze van de processor kunt u kiezen voor AMD of Intel, beide fabrikanten bieden een uiteenlopend assortiment van processoren die naast het verschil van merk ook geheel verschillen qua aansluitmogelijkheden. Het moederbord moet dan ook geheel afgestemd worden op de keuze van de processor. Bij de keuze van de processor is het van cruciaal belang dat deze wordt afgestemd op het uiteindelijke gebruik, bij een game PC samenstellen hoeft u namelijk geen high-end processor te kiezen aangezien bij een Game PC de videokaart het belangrijkste hardware-component is die voor de uiteindelijke performance en gameprestaties zorgt.

De processorkoeler

Naast de keuze van de processor kunt u kiezen om een andere processorkoeler te gebruiken. De meeste CPU’s (boxed-versies) worden standaard met een fabriekskoeler geleverd, en in principe zijn dergelijke koelers prima maar bij een uiterste stille PC samenstellen is het kiezen voor een andere koeler zeker aan te bevelen. Ook wanneer u met uw computer wilt gaan overclocken is een andere processorkoeler een must, dit mede betreffende het optimaliseren van de koeling en de gehele air-flow in de behuizing.

Het moederbord

De keuze van het moederbord bij een PC samenstellen gaat geheel samen met de keuze van de processor, u dient bij de keuze van een moederbord dan ook te kijken welke socket de processor heeft en in die serie een moederbord te kiezen. Tevens is de keuze van een moederbord ook weer afhankelijk van de keuze van de behuizing, qua vormfactor zijn er namelijk verschillende typen moederborden en wanneer u bijvoorbeeld voor een kleinere behuizing heeft gekozen dient u natuurlijk altijd te controleren of het moederbord wel in deze behuizing past. Ook de aansluitingen op het moederbord zijn een belangrijk aspect bij de keuze van een behuizing, denk bijvoorbeeld aan een ingebouwde cardreader en USB en audioaansluitingen aan de voorzijde van de computerbehuizing.

Het interne geheugen

Het interne geheugen van de computer is tevens afhankelijk van de keuze van het moederbord en de processor, ook de mogelijkheden van dual-channel en triple-channel geheugen speelt een grote rol. Daarbij is tevens de snelheid van het geheugen belangrijk, het moederbord en de processor moeten dit namelijk wel ondersteunen, net zoals een ingebouwde grafische kaart van de CPU.

De harde schijf en Solid State Drive (SSD)

Bij een PC samenstellen is de keuze van een harde schijf en SSD (Solid State Drive) een persoonlijke keuze, en vooral de hoeveelheid opslagruimte is gebruikersafhankelijk. Een SSD (Solid State Drive) is voornamelijk bedoelt als opslag voor het besturingssysteem waardoor er een flinke prestatiewinst is in vergelijking met een reguliere harde schijf. Naast de SSD kunt u dan een gewone harde schijf gebruiken voor de opslag van gegevens. Bij de keuze van een harde schijf kunt u kiezen voor energiezuinige modellen die op een langzamer toerental draaien of schijven die qua snelheid het beste presteren. Ook kunt u kiezen voor een zogenaamde SSHD waarbij het een gewone harde schijf betreft maar waar een klein gedeelte als SSD aanwezig wat tevens weer de performance aanzienlijk verbeterd ten opzichte van een reguliere harde schijf.

De behuizing & voeding

Bij een nieuwe PC samenstellen is de keuze van de behuizing geheel persoonlijk, over smaak valt immers niet te twisten en naast de kleur, grootte en mogelijkheden is het vooral belangrijk om de vormfactor van het moederbord af te stemmen op de grootte van de behuizing, we kennen hierin het formaat (Full-ATX, uATX, en Micro-ATX). De meeste huidige behuizingen zijn niet meer standaard uitgerust met een voeding, en bij een PC samenstellen is de keuze van een voeding dan ook wederom een belangrijk aspect. Kies bij voorkeur een voeding van een goed merk met een 80+ certificering, vermijd alle goedkope (no-name) voedingen. Een voeding moet sowieso qua wattage voldoen om alle hardwarecomponenten van stroom te kunnen voorzien, en hier speelt de uiteindelijke stabiliteit een grote rol. De keuze van de voeding is dan ook geheel afhankelijk van de gehele configuratie van de nieuwe computer.

De grafische kaart (videokaart)

Tegenwoordig zijn bepaalde processoren als voorzien van een ingebouwde videokaart en voor eenvoudige systemen die enkel gebruikt worden voor simpele taken, zoals Office en schoolwerkzaamheden, internetten en eenvoudige games voldoen deze prima. Bij een Game PC samenstellen licht dit weer anders en daar is de keuze van de videokaart weer een cruciaal onderdeel. Voor een Game PC voldoet de ongebouwde videokaart van de processor ook niet en is een krachtige videokaart zeker een vereiste bij een Game PC samenstellen.