Register-Cleaner zinvol of niet? Informatie over Register Cleaners

De meningen over het gebruik van een register-cleaner zijn veelal verdeeld, maar gedegen test-resultaten hebben meermaals bewezen dat het opschonen van het register nauwelijks effect heeft op de snelheid van de werking van de computer. Het kan echter wel het gevolg zijn van allerlei problemen, het Windows-register is eigenlijk één van de belangrijkste onderdelen van het besturingssysteem wat bepalend is voor de werking van de computer en geïnstalleerde software.

Windows beschikt standaard over een register-editor (Regedit) waarmee u door het register kunt navigeren, sleutels kunt aanmaken en waarden kunt aanpassen en toevoegen. Maar ook kunt u sleutels en waarden handmatig verwijderen. Het is echter natuurlijk monnikenwerk om handmatig het register van Windows op te schonen, en daarvoor bieden talloze bedrijven een Register Cleaner aan die al het werk uit handen nemen, en vaak beloven de prestaties van uw computer te verbeteren, maar daar zit natuurlijk wel een keerzijde aan.

Het gebruik van een register-cleaner is namelijk niet helemaal zonder risico, en de kans dat een register-cleaner meer problemen veroorzaakt dan goed doet, is aanzienlijk groot. Om een beter inzicht te geven in de werking van een register-cleaner is het handig om te weten hoe het register van Windows nu is opgebouwd. Op het eerste gezicht lijkt het natuurlijk veel op de Windows-verkenner vanwege de gebruikte boomstructuur, waarbij de sleutels als zogenaamde mappen worden weergegeven en de waarden als bestanden. Het register van Windows bestaat uit vijftal hoofdsleutels, de hives van het register.

 • (HKCR) HKEY_CLASSES_ROOT – Bevat de koppelingen van bestandstypen met het juiste programma
 • (HKCU) HKEY_CURRENT_USER – Bevat de instellingen op gebruikersniveau, van de gebruiker die is aangemeld.
 • (HKLM) HKEY_LOCAL_MACHINE – Bevat algemene gegevens omtrent de configuratie van de computer.
 • (HKU) HKEY_USERS – Deze hive bevat alle instellingen van alle gebruikersprofielen op de computer.
 • (HKCC) HKEY_CURRENT_CONFIG – Deze hive wordt gebruikt voor het gekozen hardwareprofiel en instellingen.

De HKCU-hive wordt gebruikt voor gebruikersaccount waarmee is ingelogd bij Windows en is daarmee eigenlijk een subsleutel van HKU. De HKCC-hive komt eigenlijk weer overeen met de gegevens uit (HKLM\System\CurrentControlSet\Hardware Profiles\Current), en de HKCR-hive is een combinatie van “\Software\Classes” onder zowel de HKLM als HKCU-hive.

Register Cleaner zinvol of niet? Informatie over Register Cleaners

Register-Cleaner zinvol of niet? Informatie

Het overgrote deel van de ontwikkelaars van register-cleaners doen hun best zoveel mogelijk fouten c.q problemen te detecteren in Windows? Het merendeel van de getoonde fouten en problemen bestaan gewoonweg uit lege verwijzingen in het register, die in principe dus ook geen probleem kunnen vormen. Vaak blijven dergelijke zaken achter wanneer u bijvoorbeeld software heeft verwijderd, maar er bestaan ook lege registersleutels die niet zomaar verwijderd mogen worden.

Naast lege registersleutels worden ook MRU gegevens, zoals informatie over de laatst geopende bestanden en bezochte websites vaak als probleem gemarkeerd. Net zoals bepaalde registersleutels die gebruikt worden om tijdelijk bij de uitvoer van een programma gegevens te verwerken worden over het algemeen als een fout gezien. Het verwijderen van dergelijke items is dan ook eigenlijk geheel zinloos, ze worden immers weer opnieuw aangemaakt als u het betreffende programma weer opent. Dit is dan ook direct een verklaring waarom register-cleaners bij iedere scan en of controle van het register weer problemen zal detecteren.

De werking van een Register-Cleaner

Zoals reeds eerder vermeld is het gebruik van een register-cleaner een omstreden iets waar de meningen over verdeeld zijn. Veel computergebruikers gaan dan ook af op de manier waarop problemen aan de gebruiker kenbaar worden gemaakt, iedere register-cleaner claimt dan ook wel de beste te zijn en er worden altijd problemen en fouten gevonden, wat eigenlijk is de basis helemaal geen fouten zijn. In het aanbod van register-cleaners is er ook zeer veel onbetrouwbare software, of software wat enkel als doel heeft om verkocht te worden zoals bijvoorbeeld RegClean Pro en vergelijkbare programma’s

Winzip-Malware-Protector RegClean-Pro Advanced-System-Protect

Een goede register-cleaners is dan ook niet een programma die de meeste fouten en problemen detecteert, maar een programma wat secuur en op basis van een goed algoritme weet te onderscheiden wat wel en niet verwijderd kan worden uit het register van Windows. Hieronder even een beknopte opsomming van technieken die een goede register-cleaner zou moeten bezitten.

 • Het programma maakt goed onderscheid in de verschillende type fouten in het register.
 • De indicatie van het probleem is daarmee onlosmakelijk verbonden en dient objectief te zijn.
 • Een goede register-cleaner bevat een back-up functie, en of voor een systeemherstelpunt.
 • Een mogelijkheid om handmatig de gevonden problemen te selecteren en te deselecteren.
 • Een overzicht (logbestand) van de uitgevoerde verwijderingen en reparaties.
 • Een mogelijkheid tot het herstellen van verwijderen en of aangepaste items in het register.

De meesteregister-cleaners maken onderscheid op een bepaald niveau van welke items nu wel of niet verwijderd kunnen worden, maar dit blijft natuurlijk een voorgeprogrammeerde routine die gewoonweg teveel kan verwijderen. Een register-cleaner is dan ook niet intelligent genoeg om voor ieder systeem te kunnen bepalen of het wel of niet verwijderd kan worden. Hieronder ziet u een overzicht van routine’s waarop een register-cleaner de gevonden fouten en problemen baseert.

 • Ongebruikte bestandsextensies en koppelingen van programma’s die mogelijk niet meer gebruikt worden.
 • ActiveX componenten die niet meer in gebruik zijn en of ongeldige verwijzingen bevatten.
 • Ontbrekende DLL bestanden en verwijzingen vanuit het register.
 • Zwervende snelkoppelingen en registerverwijzingen naar reeds verwijderde software.
 • Beschadigde en corrupte lettertypen (fonts),
 • Startup entry’s van reeds verwijderde programma’s
 • Sleutels en waarden van niet aanwezige of verwijderde software.
 • MRU en MUI Cache gegevens van geïnstalleerde software.

Een register-cleaner die enkel de mogelijkheid heeft (al dan niet na betaling / aankoop) tot het verwijderen en niet het herstellen c.q. ongedaan maken van wijzigingen, verwijderingen en reparaties in het register dient u zeker niet te gebruiken. De kans is reëel gezien erg groot dat dergelijke software voor meer problemen zal zorgen dan dat deze goed doet. CCleaner is één van de populairste programma’s om Windows en het register op te schonen, en daarmee ook tevens de meest veilige register-cleaner.

Register-Cleaners – conclusie

Het opschonen van het register van Windows is eigenlijk dan ook een riskante aangelegenheid, en bij de register-cleaners die vele duizenden fouten detecteren en enkel en alleen verholpen kunnen worden door de betaalde versie aan te kopen moeten u natuurlijk al aan het denken zetten. Maar ook de zogenaamde false positives waarbij problemen als ernstig worden aangeduid terwijl het gewoon tijdelijke verwijzingen zijn die helemaal geen probleem voor uw computer vormen en het systeem ook niet kunnen vertragen.

Om een goed beeld te krijgen van het nutteloze effect van een register-cleaner is het uitvoeren ervan op een schone (kale) Windowsinstallatie, u zult dan ook zien dat er direct honderden fouten zullen worden gedetecteerd, waarvan je je vervolgens afvraagt hoe dat mogelijk is? Dit soort testen tonen dan ook perfect aan dat er in het aanbod van register-cleaners veel dubieuze en onbetrouwbare software in omloop is. Onderstaand treft u een overzicht van register-cleaners die u beter kunt vermijden, en waarbij het aankopen eveneens zonde van uw geld is.

 • SysTweak, RegCleanPro, Advanced System Protector, PC Performer
 • Uniblue Registry Booster, PC Booster, PC Registry Shield,Speedy PC pro
 • Quick PC Optimizer, Registry Helper, PC Utilities Pro – Optimizer Pro

Gebruikte zoektermen:

 • cache wissen met sleutels