WiFi verbinding optimaliseren

By | februari 13, 2014

Hoe sneller uw WiFi verbinding, hoe beter – dat is natuurlijk een algemeen gegeven. Maar middels welke eenvoudige en gratis mogelijkheden kunt u uw WiFi verbinding optimaliseren? In dit artikel zullen we de meest handige tips & trucs voor het verbeteren van de WiFi verbinding bespreken. Een heel handig hulpmiddel voor het in kaart brengen van alle draadloze WiFi verbindingen is het programma Vistumbler, hiermee verkrijgt u snel een overzicht van alle draadloze netwerken.

In dit overzicht zien we onder meer de signaalsterkte, gebruikte beveiliging en het kanaal waarop de verschillende draadloze netwerken het signaal uitzenden. Als te veel draadloze netwerken hetzelfde kanaal gebruiken, dan kunnen deze interferentie veroorzaken en elkaar dus storen. Middels het aanpassen van het kanaal in de instellingen van de router kunnen we eenvoudig een verbetering van de WiFi verbinding verkrijgen. Daarnaast is het tevens mogelijk om Vistumbler te gebruiken om statistieken van het netwerk over een bepaalde tijd bij te houden. Dit kan uitkomst bieden als we proberen te achterhalen of het netwerk op specifieke tijdstippen vertragingen oploopt. Onderstaand ziet u een voorbeeld van de gegevens die Vistumbler over uw WiFi verbinding en andere netwerken in de buurt weergeeft.

Op het computerforum van PC Web Plus staat tevens een handleiding met informatie voor het verbeteren van de internetsnelheid. Bij dit forum kunt u tevens terecht voor hulp en advies als u problemen met uw WiFi verbinding heeft, of uw WiFi verbinding wilt optimaliseren. Hiervoor kunt u met uw vragen terecht is het subforum Netwerken, Draadloos Netwerk, Routers & Modems.

Vistumbler - WiFi verbinding optimaliseren

WiFi verbinding optimaliseren

Hieronder zullen we nog een aantal tips en adviezen toelichten waarmee u eenvoudig uw WiFi verbinding kunt optimaliseren.

Stuurprogramma’s

Het updaten van de drivers van uw draadloze netwerkkaart kan een positief effect hebben op de snelheid van de WiFi verbinding. Echter is het verschil tussen de drivers van de fabrikant en die van Windows niet exact te beschrijven en welke efficiënter is en is vaak afhankelijk van de hardware, de stabiliteit speelt hier onder andere een rol bij en de ene driver kan op bepaalde systemen probleemloos werken waarbij het op andere systemen juist voor problemen zorgt. Het testen van de drivers van Windows en de fabrikant bij problemen is dan zeker de moeite waard om te bepalen welke voor u het beste functioneert.

TCP Optimizer

Het gratis te downloaden TCP Optimizer is een erg handig hulpmiddel en snel aanpassingen door te kunnen voeren. Hiermee kunt u eenvoudig de TCP/IP-parameters in Windows aanpassen om zo uw WiFi verbinding te tunen. De meest handige functies  van TCP Optimzer is het bijstellen van de Maximum Transmission Unit (MTU) en het TCP Receive Window. De Maximum Transmission Unit is een waarde die de maximale omvang van een datapakket aangeeft. Hoe groter zo’n pakket is, hoe minder handelingen er nodig zijn om grote bestanden over een netwerk te verplaatsen, wat de efficiëntie vergroot.

Het TCP Receive Window of RWIN geeft aan hoeveel gegevens een apparaat over een netwerk naar een ander apparaat mag verzenden voordat het moet wachten op een ontvangstbevestiging. Hoe hoger deze waarde is, hoe meer gegevens alvast kunnen worden verstuurd terwijl de verzendbevestiging ACK (Acknowledgement) onderweg is. Met een te hoge waarde is er echter wel weer een risico dat het betreffende netwerk juist wordt vertraagd, dit komt dan vervolgens doordat fouten te laat worden gerapporteerd en doordat zendende machines te veel gegevens in een buffer dienen te bewaren. Onderstaande ziet u de gebruikersinterface van TCP Optimzer.

TCP Optimzer - WiFi verbinding optimaliseren

Mix van modi uitschakelen

De standaarden Wireless b en g zenden in een ander frequentiebereik uit dan bijvoorbeeld een Wireless n WiFi verbinding. De meeste routers bieden echter de optie om een mix van beide standaarden te gebruiken. Dat is vrij apart doordat de b en g standaard niet kunnen communiceren  met de n standaard! De mix van modi die veel routers gebruiken om de oudere verbindingen naast de nieuwe te laten communiceren, is dan eigenlijk ook geen mix van modi, maar een heel simpele truc waarbij alle n-verbindingen worden teruggeschakeld naar b en g standaard. Dat dit direct van invloed is op de snelheid van de WiFi verbinding is natuurlijk vanzelfsprekend. Maakt uw thuisnetwerk geen gebruik meer van apparaten die werken op de b en g standaard, dan kunt u heel eenvoudig een snelheidswinst op uw WiFi verbinding verkrijgen door de mix van modi in de router geheel uit te schakelen.

Plaats een router niet in de meterkast.

De meest slechtste plaats voor een draadloze router is wel de meterkast. Op deze plek komen alle stroomdraden – en vaak ook alle andere leidingen – bijeen. Dat vormt een stevige blokkade op voor het signaal van de WiFi verbinding. Enkel door het verplaatsen van de draadloze modem of router kunt u het signaal aanzienlijk verbeteren. Plaats een router altijd zo centraal mogelijk in huis, op deze manier verkrijgt u de beste dekking van het signaal van de WiFi verbinding.

Richten van antennes

Het goed en effectief richten van de antennes kan het signaal van de WiFi verbinding aanzienlijk verbeteren. Wanneer u een router bijvoorbeeld op een bovenverdieping heeft geplaatst dan kunt u de antennes beter plat leggen, hiermee vergroot u het bereik naar de benedenverdieping. Bij sommige routers kunnen de antennes worden vervangen en hierbij kan het plaatsen van zogenaamde biquad-antennes uitkomst bieden om dhet signaal van de WiFi verbinding te versterken.

Verwijderen van soorzenders

Vooral bij draadloze netwerken die gebruik maken van de verouderde b– en g-routers is er vaak interferentie op de 2,4 GHz-band. Heel veel apparaten werken op deze frequentie zoals draadloze telefoons maar ook magnetrons bijvoorbeeld. Plaats dergelijke apparaten nooit direct in het gebied van de dekking van de WiFi verbinding. Hoe beter de dekking van de draadloze router, hoe sneller uw WiFi verbinding zal zijn. Daarnaast zorgt een betere dekking ook voor een betrouwbaarder signaal. Wanneer u alle apparatuur op effectieve en vooral gunstige plaats in huis plaatst haalt u zeker het maximale uit uw draadloze WiFi verbinding.